Att välja tapet - ett vådligt äventyr!

Tapeter är både det svåraste och mest underbara som finns. De kan verkligen förändra intrycket av ett rum som inget annat - men konsten är att välja.

Tapetprov

Vill du se färgen eller känna på strukturen? Vi hjälper dig gärna att beställa ett provbit på tapeten så att du blir säker på att den passar innan du beställer den. 

Mejla namn och adress till order@systerlycklig.se så skickar vi tapetprovet med posten.

Du är också varmt välkommen förbi vår butik på Tegnérgatan 12 i Stockholm för att se tapeterna i våra tapetböcker. Och vi hjälper mer än gärna till med tips och råd!

Du bestämmer

Det finns färger, mönster och motiv för alla smaker och ändamål. Det är alltid kul och spännande med trender men det viktigaste är att du känner efter vad du själv tycker om och trivs med. Fråga gärna om råd men lita främst på din magkänsla. Det är du som ska leva med ditt val. Och tänk på att det alltid går att göra nytt om man tröttnar.

 

Prova dig fram

Viktigt att tänka på är att upplevelsen förstärks när tapeten kommer upp på en hel vägg. Färger upplevs starkare, småmönster kan se enfärgade ut, medan stora mönster kan bli mer dominanta.

När du har bestämt dig för några alternativ försök att se tapeten i det rum du ska tapetsera – låna hem en tapetbok eller beställ en provbit!

Välkommen in i vår butik Syster Lycklig i Stockholm så hjälper vi dig gärna.

Färg- och mönsterval

Färg

Färger påverkar oss på många sätt. De flesta av oss har en eller ett par färgfavoriter. Det kommer sig av både traditioner men också av minnen från starka upplevelser.

Vårt humör kan påverkas av färger och mönster. Det sägs att man blir aktiv av rött, att grönt är lugnande och att blå väggar i ett ger känslan av svalka.

Färgens tonstyrka har också betydelse. En milt grön färg är mer lugnande än en knallröd, med en intensivt ärtgrön färg försvinner den lugnande effekten. Även mängden av färger påverkar oss. En färgrik miljö kan ge uppfriskande stimulans, men blir färgerna för många och olika kan vi uppleva det som stressande.

Färg för att förvandla

Mörkblått, vinrött, brunt och svart ger en intim känsla.
Mörka tak och golv gör att rummet känns lägre. Om två väggar mitt emot varandra målas eller tapetseras i mörka färgnyanser kommer rummet att kännas smalare.

Få hemmet att kännas större

En enhetlig färgskala i din lägenhet eller ditt hus ger harmoni i inredningen. En liten lägenhet kan upplevas större om du har samma tapet, golv och tak i alla rum istället för att variera i varje rum. Att genomgående använda sig av en ljus tapet, blandat med ljusa möbler och accentfärger till mattor, kuddar och tavlor är ett bra knep för att få en liten lägenhet att kännas stor och rymlig.

Mönsterval

Du kan lätt förändra ditt rum med färg- och mönsterval. Att sätta tapet på en kortsida får ett rum att kännas kvadratiskt snarare än rektangulärt. Vertikalrandiga tapeter lyfter taket och rummet känns högre och får mer rymd. Småmönstrade tapeter passar bäst i små krypin och stormönstrade tapeter kommer till sin fulla rätt i stora rum.

 

Randiga tapeter

Ränder är en klassiker som aldrig går ur tiden. Bredrandigt, smalrandigt, ränder på längden och ränder på tvären. Valen är många. Många tillverkare har just därför valt att trycka sina ränder på non-woven så att du kan sätta tapeterna som du vill, på längden eller på tvären - du bestämmer!

Tips!

När du tapetserar med en långrandig tapet bör du vara observant om du kapar en våd på längden, till exempel vid ett hörn. Färg eller tjocklek på randen bör anpassas så att det passar kanten på den följande våden så väl som möjligt.


Behöver du mer tips som att räkna ut hur många rullar som går åt eller hur man mönsterpassar en tapet kan du läsa våra Tips & Fakta om Tapetsering.

Stormönstrade tapeter

Stormönstrade tapeter kommer till sin fulla rätt i stora rum. Så som trenden ser ut nu så är den stormönstrade tapten riktigt populär igen och man drar sig inte för att tapetsera ett helt rum med en iögonfallande tapet. 

Stormönstrat på småytor

Ett annat ställe att vara lite djärvare i valet av tapetmönster är i en trappa. Med en stormönstrad tapet kan du där förmedla en känsla av en vägg med fullhöjd mellan våningsplanen. I ett sådant utrymme kan du experimentera och skapa dramatiska effekter med mönster och färger utan att det blir för mycket.

Det fungerar också bra att välja en stormönstrad tapet även på mindre ytor. Det är kul att ta ut svängarna både nät det gäller färg och mönster i ett rum där du inte vistas lika mycket som exempelvis en gästtoalett eller en walk-in-closet. Entrén eller hallen är också bra ställen att våga lite mer på.

Fondvägg

Det är lätt att förstå varför fondväggar är populärt. Med en fondvägg kan man vara modig, men behöver inte vara allt för våghalsig som när man tapetser hela rummet.
Att tapetsera en fondvägg med starkare färger och livligare mönster kan ge extra energi och glädje utan att bli tröttande.

Dagens stora färgrika tapetmönster passar utmärkt att sätta upp på bara en vägg då stormönstrade tapeter annars kan ha en tendens att få rummet att kännas mindre.

Man kan också blanda många olika mönster tillsammans utan att det känns oroligt, om stilarna och kulörerna stämmer. Det kan vara vackert med en blommig fondvägg i ett övrigt prickigt rum, med randiga gardiner, och ett flertal olikmönstrade kuddar i en enfärgad soffa. Fondtapeten kan kompletteras och bindas ihop med andra mönster i samma färgskala i rummet. Att måla övriga väggar i en färg som finns i fondtapten ger också harmoni till rummet.

Tapetsera med tema

Att tapetsera med ett mönster som plockar ur omgivningen är både roligt och snyggt. På landet passar mönster med naturmotiv och i storstadslägenheten kan en tapet med vackra byggnader vara fin. En walk in closet blir extra härlig med en sko- och hattmönstrad tapet och i köket passar motiv med lök, citroner eller fiskar. Eller varför inte segelbåtar i skärgårdshuset eller hästar i vardagsrummet på hästgården.

Barnrum

Vuxna vet att milda färger inger ett lugn men barn älskar starka färger, mönster och glada figurer! Med lekfulla tyger och tapeter kan du lätt skapa en miljö där det riktigt sprakar av mönsterglädje, färger och fantasi, där det är nära till sagan och äventyret. Ta med barnen på äventyr i en luftballong, dyk med fiskar och låt dem ge sig ut på upptäcktsfärd i fantasins glittrande landskap.

Andra användningsområden för tapeter

Tapet kan också användas för att förändra en del av ett rum, en möbel eller till att skapa en rolig, annorlunda inredningsdetalj. Baksidan på en bokhylla kan göras till en underbar rumsavdelare. Sänggaveln blir till ett konstverk, pallen en skulptur, dörren blir en tavla och oavsett om du sätter tapeten inuti eller utanpå en byrå eller en garderob så garanterar vi det kommer att bli ett rejält lyft för ditt hem.

Du kan också lätt förändra ett tråkigt gammalt skåp med glasdörrar genom att tapetsera insidan.

Tapeter istället för konst

Tapeter är perfekt att använda som dekoration istället för tavlor och konst. Mer orginellt och många gånger mycket billigare.

Att slippa bekymret med vad man ska hänga upp på väggarna gör det lätt att förstå att mönsterrika tapeter mer och mer tar över tavlans roll som konstverk.

Hörnan

På allt fler ställen dyker hörnan upp. Hörnan uppkommer genom att du bara tapetserar en del av rummet. Till exempel vid matplatsen, vid skrivbordet eller i sovalkoven. Här kan man låta tapetmönstret förstärka rummets karaktär och känsla; så som att sätta en bibliotekstapet kring läsfåtöljen eller en lugn tapet vid sängen.

Egen vrå till de små

Barn vill ofta vara där de vuxna är. Inred en egen hörna av vardagsrummet eller hemmakontoret till barnet där de kan ha sina pysselsaker, böcker och leksaker. Anpassa tyger och tapeter så barnet känner att det är deras egen arbetsplats. Det ökar möjligheten att de själva tar ansvar för att ha det fint omkring sig.

Förvaring

Tapeter kan förändra nästan vad som helst. Leta fram en gammal låda eller köp en billig modell och klä med olika fina tapeter. Praktisk förvaring och snygg inredningsdetalj i ett. Får du en bit tapet över när du tapetserat klart ett rum så är det snyggt att använda tapetbiten till att klä om en låda som du sen låter stå framme i samma rum för ett välmatchat intryck.

Paneltapet

Nu finns det paneltapeter som passar att sätta som en ensam våd eller ett par våder tillsammans på en vägg. De blir som ett konstverk på väggen och hjälper till att skapa en speciell stämnning i till exempel ett hörn eller en liten hall. Zephirine med sitt vackra blommönster i ljuvliga färger från Designers Guild är ett exempel på en sådan.

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 st 0 kr
Till kassan